Μελικοκιά (Celtisaustralis)

20160127 104705 1

Η μελικοκιά γνωστή επίσης ως μελικουκιά (celtis-κέλτις), ανήκει στα φυλλοβόλα δέντρα και ευδοκιμεί σε πολλές περιοχές ανά τον κόσμο, κύριο χαρακτηριστικό της είναι το χλωμό γκρι χρώμα του κορμού.
Συγκαταλέγεται στου μεσαίου μεγέθους δέντρα, φτάνοντας συνήθως τα 25-30 μέτρα ύψος. Το λατινικό όνομα celtis, εμπνευσμένο από το Πλίνιο, φαίνεται να είναι επίσης το αρχαίο ελληνικό όνομα , για ένα από τα φυτά που φημολογείται ότι είναι ο λωτός των αρχαίων!
Τα φύλλα της είναι γκριζοπράσινα, επιμήκη η λογχοειδή, οδοντωτό στην επάνω επιφάνεια των οποίων διακρίνονται τριχίδια και χνούδι στην κάτω, ανάλογα φυσικά και με το είδος.

μαγαζι στο πρασινο 028


Ένα ζωντανό ανοιχτόχρωμο πράσινο τα διακρίνει την Άνοιξη, το οποίο σκουραίνει με τον ερχομό του καλοκαιριού και κιτρινίζει κατά το φθινόπωρο.

Έτσι και οι καρποί της, πολύ μικροί σε μέγεθος ( γύρω στα 6-10 χιλ διάμετρος), χρωματίζονται από διάφορα χρώματα όπως πράσινο, μαύρο, κίτρινο ακόμα και πορτοκαλί.
Αυτοί οι καρποί είναι αποτέλεσμα ανθέων που εμφανίζονται στις απαρχές της άνοιξης, ενώ ακόμη τα φύλλα αναπτύσσονται. Τόσο τα φύλλα όσο και οι καρποί της χρησιμοποιούνται ευρέως, από βοτανολογικές χρήσεις μέχρι και για την Παρασκευή ζωοτροφών,
Υπάρχουν πολλές δεκάδες είδη μελικοκιάς από τα οποία τα πιο γνωστά είναι η αφρικάνικη (celtisafricana), η ευρωπαϊκή(celtisaustralis) και η κινέζικη (celtissinensis).

μαγαζι στο πρασινο 025μαγαζι στο πρασινο 027